tiistai 21. elokuuta 2012

Heikkouden vapauttava voima

Itsensä vähättelemistä kuulee paljonkin. Mä oon tässä ihan surkea, mä en taaskaan sitä ja sitä, enhän mä nyt mitään. Yleensä se ei edes perustu todellisuuteen ja koko pointti on saada toiset taputtamaan sinua päähän ja sanomaan, että älä nyt, olet upea. Paljon harvinaisempaa on puhua suoraan ja avoimesti heikoista kohdistaan hakematta sillä hyväksyntää. Se hirvittää. Minä nyt kumminkin ajattelin tehdä niin, koska olen todella kyllästynyt heikkouteni asettamiin kahleisiin ja koska arvelen muiden saavan tästä apua.

Opiskellessani kolmivuotisessa CVT-koulutuksessa me päivittelimme tasaisin väliajoin, että ”kyllä tästä aiemmin on päässyt läpi sellasia tapauksia, että on kyllä tosi ihmeellistä, miten se riittää valmistumiseen”. Hiljaa itsekseni pelkäsin, että olisin yksi näistä. Koko koulutuksen ajan tunsin huonommuutta suhteessa siihen, mitä arvelin yleisen tason olevan. En opettajana vaan laulajana. Opettajana tiedän olevani hyvä. Laulullisesti olin valmistuessani sitä mieltä, etten olisi ansainnut diplomiani. Ja tilanne on sen jälkeen pikemminkin huonontunut kuin parantunut.

Keikoilla vedän kyllä mallikkaasti ja kauniisti ja läsnäololla, koska olen silloin mukavuusalueella. Ongelmat ovat laulutekniikan osa-alueilla, joita en tietysti keikalla käytä, koska en osaa. Edistyin koko koulutukseni ajan, mutten koskaan tuntenut ratkaisseeni tiettyjä perusongelmia. Törmään niihin ongelmiin sekä opettajana että laulajana.

Joka kerta, kun nämä ongelmat tulevat käytännön elämässä vastaan, sisäinen kriitikkoni antaa kuulua itsestään: ”No niin, kuuletko nyt, et pysty tähän ja tähän, vaikka olet muka authorized complete vocal technique teacher. Et oikeasti voi olla ylpeä siitä saavutuksesta, koska puolet olet ansainnut siksi, että Cathrine Sadolin oli kiltti.” Niin kauan kuin tietyt ongelmat ovat ratkaisematta, itsekunnioitukseni on miinuksella, koska koen, että ongelmat johtuvat minun teoistani tai tekemättä jättämisistäni.

Varsinkin valmistumiseni jälkeen viimeinen ryhmä, jolle olen tästä hiiskunut ovat muut CVT-opettajat eli juuri ne, jotka osaisivat luultavasti auttaa minua kaikista parhaiten. Sisäinen kriitikkoni on huolehtinut tästä oikein hyvin. ”Olet sössinyt koko homman ja jos muut tietäisivät, miten pahasti, he allekirjoittaisivat, ettet ansaitsisi pätevyyttäsi. Joten ole hiljaa äläkä jää kiinni siitä, miten paskasti sinä oikeasti hallitset tekniikan. ”

Tänään treenatessani havahdun tiedostamaan koko tämän ajatuskuvion. Ensimmäiseksi tulee pysähdys ja järkytys. Tajuan, että olen ollut rautaisten, yhteisesti opittujen ajatusmallien kahleissa: Kilpailu on kovaa. Hyvät pärjää, huonot tippuu. Heikkoutta ei saa näyttää. Epäonnistumisen tunnustaminen on nöyryyttävää. Hyvät tyypit ovat haluttuja, kiireisiä, suosittuja. Osaaminen on valuuttaa. Osaaminen mittaa sitä, kuinka paljon sinua arvostetaan. Jos sinulla on jokin extravajaus (kuten näkövamma), olet riippuvainen extraosaamisesta tai et pysy markkinoilla. Markkinoilla pysyminen on tärkeää. Siitä riippuu niin sisäinen, sosiaalinen kuin taloudellinen voimasi ja arvosi.

Järkytys syntyy siitä huomiosta, että nämä eivät ole pelkkiä blogeissa hoettuja kärjistyksiä vaan olemassaolevia ajatusrakennelmia, jotka ovat rajoittaneet minun elämääni ja olemustani konkreettisesti. Miten voin suostua elämään tällaisessa arvottomuuden, itsekunnioituksen puutteen ja pienuuden vankilassa? Miten voin kohdella itseäni näin? Miten voin alistua kantamaan tällaisia käsityksiä ja antamaan pahimman osani määrätä itseäni tällä tavalla? Ei käy, ei jumalauta käy!

Nämä ajatuskahleet voivat rajoittaa minua vain niin kauan kun ne pysyvät tiedostamattomina. Nyt näen kaiken selkeästi ja ymmärryksen valo paljastaa sellini paskaiset, pimeät nurkatkin. Vain hullu astuisi tähän loukkoon vapaaehtoisesti uudestaan. Miksi jatkaisin jotain itselleni näin vahingollista? Minulla on täysi vapaus lopettaa tämä typeryys.

Tietoisuuden valokeila tuo väistämättä mukanaan tosiasioiden tunnustamisen, niille antautumisen. Ok, tekniikkani on tässä jamassa, se on fakta. Ja se ei riitä siihen, mitä tarvitsisin käytännön opetuksessa ja joskus laulamisessa. Sekin on fakta. Ja voi olla, ettei se tässä tilanteessa riittäisi pätevyyden uusimiseen. Siitä en ole varma, se saattaa olla fakta. Miksi pyristelisin faktoja vastaan?

Siihen ne faktat taitavat sitten jäädäkin. Loppuosa on minun tulkintaani, ja sen tarkastelu herättää joukon hyviä kysymyksiä. Miksi tällä on näin paljon väliä minulle? Mikä osa minussa välittää noin paljon siitä, olenko pätevä vai en? Mikä estää minua muuttamasta tilannetta? Mistä motiivini toimia oikeasti nousee? Mitä minä haluan saavuttaa ja miksi? Perustuuko muiden edessä nöyrtyminen todellisuuteen? Eikö avun pyytäminen ja vastaanottaminen ole paras lahja, jonka voin antaa itselleni ja sitä kautta eteenpäin oppilailleni?

Kun tunnustan tilanteen sensuroimatta, koko asetelma alkaa hitaasti kääntyä ylösalaisin. Miksi olen niin ankara itselleni? Miksi tämä taidollinen heikkous olisi niin hävettävää suhteessa siihen, kuka minä olen? Olen elänyt valtavan rikkaan, intensiivisen nuoruuden availemalla satoja ovia, maistelemalla joka padasta, nuuhkimalla tätä ja tuota purkkia. Olen jakanut huomiotani ja energiaani hengästyttävän laajalle ja maksanut siitä sillä, etten ole pystynyt keskittymään erityisesti yhteen asiaan. Se hinta on kannattanut maksaa, koska mitään kokemastani en vaihtaisi pois.

Ja viimeistään tässä vaiheessa on tullut selväksi, että tämä puutteellisen laulutekniikan kohtaaminen nostaa minussa esiin juuri niitä puoliani, jotka ovat minulle kaikkein vaikeimpia. Siksi tässä ei ole kysymys vain siitä, etten laiskuuksissani ole painanut treeninappulaani tarpeeksi usein. Laiskuuden naamio on tosi kätevä. Niin kauan kun uskon olevani laiska, olen turvassa. Tietysti sätin itseäni, mikä ei ole mukavaa, mutta kun olen laiska ja siis voisin olla parempi, jos viitsisin, ei tarvitse kohdata häpeän ja alemmuuden luurankoja pimeässä. Pitäisikö minun siis tosiaan ruoskia sisäistä lastani sen tähden, että se on ollut niin hurmioitunut elämästä ja toisaalta uskonut todeksi sen, mitä maailma on opettanut heikkoudesta ja hyväksynnän ansaitsemisesta?

Tämän huumaavan oivallusten syöksyn jälkeen olen riehakkaan iloinen. Paskat pätevöitymisestä! Paskat kenenkään mielipiteestä! Minä en ole tehnyt mitään väärää, en ole mokannut mitenkään sillä, että tekniikkani ja tilanteeni on tämä. Minulla on kaikki mahdollisuudet ottaa homma haltuun. Ja sen minä haluan tehdä. Eniten siksi, että haluan tuntea kaikilla äänen osa-alueillani sitä luonnollista iloa ja vapautta, mitä nyt osittain tunnen. Haluan irti niistä kahleista, jotka estävät ääntäni. Ja myös siksi, että tästä asiasta on tullut itsekunnioitukseni ja oman voimani symboli. Nyt olen siitä tietoinen ja käytän tätä tietoisuutta hyväkseni. Seuraavaksi käännyn upeiden kollegojeni puoleen ja pyydän heitä apuun. En voi kuin kumartaa tietoisuuden valtavan voiman edessä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi olkoon!!! Hienoa, upeaa, kestävää. Ria

Tiina Kainulainen kirjoitti...

Loistava viesti ja niin tärkeä. Tässä hieman huomioita.

Yhteiskunnallisesti toivoisin, että tätä aihetta pohdittaisiin avoimemmin ja otettaisiin ihmisyys enemmän huomioon työelämässä ja kaikessa muussakin. Työn ei ensinnäkään pitäisi olla ihmisen arvon mitta, kaikki eivät siihen pysty ollenkaan. Monet ovat kahlinneet itsensä työhön, joka ei anna sielulle muuta kuin painolastia, koska takaraivossa kolkuttaa koko ajan epäonnistumisen pelko. Jos tavoittelen unelmiani ja epäonnistun, miten minun sitten käy? Oikeastaan ihailen sellaisiakin ihmisiä, jotka etsivät unelmansa vapaa-ajasta, läheisistä ja ympäristöstään, ja töissä iloisesti kiskovat samoja tehtaanvipuja päivästä toiseen. Joillakin taas työ on sisältö elämässä, mutta hyvällä tavalla, se antaa täyttymyksen tunteita.

Luulempa kuitenkin, että meitä epäonnistumista pelkääviä on enemmän. Oli ala mikä tahansa, ihminen kuka tahansa. Mietin joskus sitäkin, miksi ihmiset sairastelevat niin paljon. Jotain mätää siinä on, ettei koskaan uskalla tuntea onnistuneensa, koska kohta on uusi pino läpikäytävänä tai uusi pärjäämisen ehto tavoiteltavana.

Valtaosa omista heikkouksista on meillä kullakin omassa mielessä. Ulkoapäin sinä vaikutat hyvin tasapainoiselta ja pärjäävältä. Sokeus on toki osa sinua, mutta se, mikä sinusta jää mieleen, on tapa, jolla lähestyt muita ja huo'ut karismaa. Halusi kokea ja tutkia ja avata ovia, joita et aiemmin arvannut kokeilevasikaan tekee sinusta nimenomaan onnistujan, sellaisen kokonaisen ihmisen, jonka seurassa muilla on hyvä olla. Koet ja teet sellaisia asioita, joita monikaan näkevä ei edes osaa unelmoida tekevänsä.

Laulaminen on hyvin henkilökohtainen kokemus. Ja sellaisena, se on myös hyvin itsetarkkailuun perustuvaa. Jos omaa suoritusta joutuu jatkuvasti miettimään ja omia kykyjä arvioimaan, ei ole ihmekään, että löytyy joitakin heikkouksia. Emme me muita niin tarkkaan tarkastele, vaikka opettaja oletkin.

Mielestäni olet parempi opettaja, koska pystyt ymmärtämään, että ihmiset kehittyvät omaan tahtiinsa ja omin tavoin. Osaat olla ryhtymättä osaksi samaa rikki jauhavaa ratasta, jota itse jännität. Joku kehittyy tasaisesti aina paremmaksi, toisella jonkin asian hoksaamisessa kestää pidempään, mutta kun ahaaelämys löytyy, kehitys hypääkin isomman askeleen eteenpäin.

Kaksi asiaa, joita vastikään valmistuneilta ja työssään vasta jonkin aikaa olleilta kuulee ovat tässä: Aluksi tuntuu siltä, että enhän minä osaa koko alaa, miten minä nyt yhtäkkiä alan pärjäämään ja luomaan uraa, olen vielä raakile! Toinen on se, että vasta työtä tehdessä huomaa, että hei, tuossahan olenkin hyvä, tämä olikin jäänyt jonnekin takaraivoon ja tuli esille kun vain tein ja unohdin pelätä. Monelle on kokeneempi oman alan edustaja sanonut, että työssähän sitä vasta oppii, opiskelu on vain alustavaa teoriaa.

Monet omista heikkouksista saattavat myös osoittautua kovan itsetarkkailun luomaksi illuusioksi. Kun joku tarkastelee tekniikkaasi kanssasi, lyön vetoa, että ainakin osa huolistasi kaikkoaa, kun koet onnistumisen tunteita muiden kanssa kokemaasi jakaen.

Olet upea ihminen, jolla on paljon tärkeää sanottavaa. Olen iloinen, että olet valinnut alan, jossa pääset ilmaisemaan itseäsi. Et ainakaan jätä ketään kylmäksi. Pelkkä tekniikka ei riitä luomaan tunnelmia ja kertomaan tarinoita.

PaavoN kirjoitti...

Hieno pohdinta oman ammattitaidon perusteiden pohdinta.

Pitäisi itsenikin rohjeta ottaa asia puheeksi ICT -sfääreissä. Mikä on heikko tai "heikko" kohtani? Tuliko skipattua jotain koulutuksessa?

Ainakin ryhmätyökyvyt ja viimeistelytaito ja tarkkuus ovat minulla heikot. Lista on itse asiassa sama, joka määrittelee työni tarpeet. :) Aika hassua.

Mutta oma tekstisi oli todella tarkkapiirtoista, minunkin pitää nähdä tarkkapiirtoisemmin, ja tunteakin vielä, kele!