torstai 10. huhtikuuta 2014

Viides luoti on mestarien työtä

Tänään sokeain kuunnelmaraati on jälleen palkinnut vuoden parhaan kuunnelman. Ilokseni me valitsimme nimenomaan sen kuunnelman, jolle toivoinkin palkinnon menevän. Vuoden 2013 voittajakuunnelma on Atro Lahtelan kirjoittama ja ohjaama Viides luoti. Kuunnelma sijoittuu 20-30-luvun Suomeen, jossa punaisten ja valkoisten välinen vihapuhe kuohuu karumpana kuin mitkään tämän päivän suomalaiset yritykset. Kuunnelma perustuu tosiasioihin, vuonna 1922 tapahtuneen sisäministeri Heikki Ritavuoren murhaan ja sen selvittelyihin sekä Mäntsälän kapinan vaiheisiin. Atro Lahtela on tarttunut niihin aukkoihin, joista virallinen historia ei tiedä mitään. Mitä noissa aukoissa olisi voinut tapahtua?

Päähenkilönä on valkoinen poliisi Olavi Suomi. Hän saa tehtäväkseen tutkia Ritavuoren murhaa, ja nopeasti paljastuu, ettei murhaaja ole toiminut yksin. Kuunnelma on salaisten valtapelien ja ääneenlausumattomien totuuksien hämähäkinverkko, mutta kuka istuu verkon keskellä? Atro Lahtela on ohjannut näyttelijänsä ilmaisemaan taitavasti tätä vaiettujen salaisuuksien, kaupankäynnin ja valheiden ilmapiiriä. Melkein näin sieluni silmin tarkoin hallitut pokerinaamat, katseiden kaksintaistelut ja tuskin havaittavat kulman kohotukset. Pienikin sananpaino, keskenjätetty lause tai merkitsevä tauko voi olla hyvin paljastava.

Merkillepantavan mestarillista on Hanna-Helena Kinnusen äänisuunnittelu. Kuunnelma on kerroksellisuuden taidonnäyte: päähenkilön kerronta limittyy dialogien, hurmoksellisten vihapuheiden, tarkoin valittujen tehosteiden ja musiikin kanssa usein jopa päällekkäisinä kerroksina. Yleensä näin tiivis ratkaisu tekee kuunnelmista sekavia, mutta tästä kuunnelmasta se tekee tiiviin. Tosin kerroksellisuus ja nopeat leikkaukset edellyttävät keskittynyttä kuuntelua. Tätä kuunnelmaa ei voi kuunnella sivukorvalla ruokaa laittaessa.

Atro Lahtela ei ole ennenkään epäröinyt tuoda väkivaltaa kuultavaksi, kun sille on tarvetta. Tässäkin kuunnelmassa pahoinpitelyjen raakuus tulee iholle joskus melkein kestämättömänä. Sen vastapainona on salasalonkien jazzintäyteinen tunnelma, intiimit rakkauskohtaukset ja erityisen liikuttavana juonteena kulkeva Suojelusenkelin teema ("Maan korvessa kulkevi"). Olavi Suomen kaksi naista ja heidän kohtalonsa tuovat tervetulleen lisän muuten miehiseen maailmaan.

Minua kuunnelma ravisteli tunteen tasolla. Yhtä lailla se voi kiinnostaa huolella laadittuna ajankuvana tai kiinnostavana poliittisen pelin kuvauksena. Kuunnelma on vanhan liiton antaumuksellista käsityötä parhaimmillaan. Onnea koko laajalle tekijätiimille!

Viides luoti lähetetään uusintana Yle radio 1:ssä sunnuntaina 13.4. klo 15.00 ja maanantaina 14.4. klo 19.03.

Ei kommentteja: